Lindsey Faken

  Lopers Company  Rotterdam

Blog

Lotto Nationaal Crosscircuit 2016-2017

Posted on March 6, 2017 at 3:05 AM

In het algemeen geeft crossen een goede basis conditie , waar je na het crossseizoen profijt van kunt hebben. Daarnaast vind ik crossen ook erg leuk om te doen. Elke cross heeft weer een ander parcours en afhankelijk van de weersomstandigheden kan het, het ene jaar een harde ondergrond zijn en het andere jaar weer een modderpoel zijn. Aangezien ik dit jaar heel graag wat sneller wil worden heb ik besloten om mij dit crossseizoen te richten op de korte cross. Hieronder even kort samengevat de crossen die meetellen voor het Lotto Crosscircuit.


Alle foto's van de crosswedstrijden zijn hier te vinden.


Internationale Loket.nl Warandeloop

De eerste cross van dit seizoen. De start van de warandeloop begint altijd met zo’n 60-80m sprinten op een grasveld met een boom in het midden. Dit gebeurt in een trechtervorm, aangezien daarna een scherpe bocht naar links moet worden gemaakt. Na wat bochten werk, kleine heuvels op en af en boomstronken ontwijken, wordt het finishterrein gepasseerd. Daarna volgen de verschillende rondes, afhankelijk in welke categorie er gelopen wordt.Voor de dames korte cross moesten er twee groene rondes van 560m en een rode ronde van 1355m gelopen worden. Het parcours voor de korte cross lag mij dan ook totaal niet. Daarnaast ging de start veel sneller dan ik gewend was bij de lange cross en voor ik het door had, had ik al de eerste twee korte rondjes gelopen. Gelukkig kwam er daarna dus wat grotere ronde met wat meer rechte stukken erin en kon ik wat plaatsen opschuiven. Het was niet helemaal de crosswedstrijd wat ik ervan gehoopt had en hoop mezelf in de komende periode dan ook te verbeteren.Sylvestercross

Oudejaarsdag staat natuurlijk in het teken van de Sylvestercross. Eerst lopen, dan een tegeltje scoren en daarna mogen er oliebollen gegeten worden. De sfeer begint al als je er naar toe rijdt en je auto moet gaan parkeren. Vanwege de smalle paden wordt er in filevorm geparkeerd. Dit betekent dat je netjes helemaal achter in de rij moet aansluiten en dan nog een behoorlijk stuk moet lopen naar de start. Daarna startnummer ophalen, een treinrails oversteken en dan op naar de grote tent met gelukkig een warme kachel erin. Vanaf hier heb je al een mooi uitzicht op de start en finish dat beide in het duinzand plaatsvindt. De rest van het parcours bestaat uit onverharde bospaden.Dit keer bestond het parcours van de korte cross dames uit twee rondes. Een kleine ronde van 1200m en een grote ronde van 2000m. En dan merk je toch al gauw dat je wat meer van de lange afstanden bent. Dit keer kwam ik dan ook wat beter in de wedstrijd en kon ik behoorlijk wat plekken opschuiven in het klassement.

 


Abdijcross

Deze cross bevindt zich op een historische oord. Ook is er voor deze cross de mogelijkheid om te overnachten in het hotel Abdij Rolduc. Achter het hotel ligt een voetbalveld met een sintelbaan erom heen, wat zowel als start en finish terrein dient. Er wordt gestart op het voetbalveld met een 20 meter brede start. Nadat de lopers de sintelbaan verlaten hebben begint het eerste steile afdaling en wordt er langs een grote vijver gelopen. Daarna moet er weer geklommen worden met als ondergrond zacht zand. Om daarna via een omweg op de sintelbaan te finishen. Deze cross is dan ook een echte kuitenbijter.


De route van de korte cross dames bestond uit een aanloop ronde, een rondje sintelbaan en een grote ronde van 2200m. Vanwege het miezerige weer in de ochtend en het ontdooien van de sneeuw op de dag zelf, was het op de sintelbaan een behoorlijke modderpoel geworden. Zelf vond ik het lastige crosswedstrijd. De start was vrij langzaam, langzamer dan bij de vorige crossen, waardoor ik juist midden voorin begon aan de wedstrijd. Daarna mijn eigen tempo gelopen, al was dat ook behoorlijk lastig die te vinden. De grote ronde had vele bochten, waardoor ik niet goed in een bepaald tempo kon komen. Hoop dat het bij de volgende crossen wel beter gaat, want dit was helemaal niks.

 


Mastboscross

Dit wordt ook wel de bikkelcross genoemd, waar je de modder op alle plekken van het parcours tegen kunt komen. De route begint en eindigt op de atletiekbaan van AV Sprint. De rest van het parcours loop je in de mastbos.

Vandaag begonnen met één hele korte ronde van 525m, om daarna langs de finish te beginnen aan de twee grote rondes van 1052.5m. Bij het ingaan van de twee grote rondes moest je over twee grote boomstammen heen springen. Het ging redelijk vandaag, in ieder geval beter dan tijdens de abdijcross. Maar het moet nog wel wat beter. Verder was de sfeer en organisatie weer prima.

 


Phanos NK Cross

De laatste cross van het seizoen was voor mij op onbekend terrein. Hier ben ik namelijk nog nooit geweest en heb maar even het promofilmpje gekeken, om te zien wat ik zoal op het parcours kon verwachten. In het filmpje wordt er een hele steile heuvel getoond, waarop de jongen halverwege stil staat. Maar ik bleek bij de korte cross niet die bekende grote heuvel te moeten lopen, maar een andere kleinere heuvel. Gelukkig bestond de dames korte cross niet uit een aanloop ronde of meerdere rondes, maar uit één grote ronde van 2700m. De ondergrond van het parcours waren modderig gras en zanderige paardenpaden. De paden waren lekker breed, zodat ik hier toch wat dames kon inhalen. De start was heel slechts, dit kwam mede doordat je startnummer werd opgenoemd en je dan pas naar de startlijn kon lopen. Aangezien ik niet zo groot ben en die man van de organisatie wel, las hij bijna eerst alle andere startnummers (meer op kijkhoogte van hem) op. En dan gaan voorpiepen of dringen voor een startplek is ook niet zo mijn ding, dus dan maar achterin het veld starten. Voordeel was wel dat ik daarna kon gaan inhalen.Dit was de eerste keer dat ik deelnam aan het circuit bij de dames senioren korte cross. Uiteindelijk ben ik hiermee 16de van NL geworden en dat kan natuurlijk beter. Maar ik hoop hiermee toch een redelijke basis te hebben voor de wedstrijden die gaan volgen dit jaar.


Categories: Wedstrijden

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

0 Comments

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.